Masa serowa:
1 kg sera twarogowego dwukrotnie mielonego
3/4 szkl cukru
4 jajka
1/2 szkl śmietany kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łżeczki ekstratu z wanili
300 g chałwy
Polewa chałwowa:
150 g chałwy
1/2 szkl smietany kremówki
Chałwowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokruszć na piasek dodać roztopione masło i wmieszać.Blaszkę (25x36)wkładamy papierem do pieczenia na spód wysypujemy masę ciasteczkową uciskamy i odstawiamy.
2.Ser utrzeć z cukrem dodawać po jednym jajku ,dodać resztę składników na końcu wsypać pokruszoną w grubsze kawałki chałwę,delikatnie wmieszać.Masę serową wkładamy na ciasteczkowy spód.Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, na dolną wstawiamy nacznie z wodą.Pieczemy w 170 stopniach ok.godziny.(podczas pieczenia sernik urośnie).Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.(sernik opadnie)
3.Polewa : chałwę kruszymy do garnka,miksujemy blenderem dodajemy śmietanę podgrzewamy żeby zgęstniała. Lekko przestudzić polać sernik.Schłodzić w lodówce.
Komentarze