CHAŁWOWY SERNIK

0 (0 ocen)

SMACZNY SERNICZEK!!!!

Składniki:

  • Na spód:
    180 g ciasteczek digestiwe
    80 g masła

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego dwukrotnie mielonego
    3/4 szkl cukru
    4 jajka
    1/2 szkl śmietany kremówki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łżeczki ekstratu z wanili
    300 g chałwy

    Polewa chałwowa:
    150 g chałwy
    1/2 szkl smietany kremówki

Chałwowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokruszć na piasek dodać roztopione masło i wmieszać.Blaszkę (25x36)wkładamy papierem do pieczenia na spód wysypujemy masę ciasteczkową uciskamy i odstawiamy.
  • 2. Ser utrzeć z cukrem dodawać po jednym jajku ,dodać resztę składników na końcu wsypać pokruszoną w grubsze kawałki chałwę,delikatnie wmieszać.Masę serową wkładamy na ciasteczkowy spód.Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, na dolną wstawiamy nacznie z wodą.Pieczemy w 170 stopniach ok.godziny.(podczas pieczenia sernik urośnie).Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.(sernik opadnie)
  • 3. Polewa : chałwę kruszymy do garnka,miksujemy blenderem dodajemy śmietanę podgrzewamy żeby zgęstniała. Lekko przestudzić polać sernik.Schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy