Chałwa słonecznikowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Inna wersja tradycyjnej chałwy sezamowej - jeszcze lepsza!

  • 15 min

Składniki:


  • 300g łuskanego słonecznika
    2 łyżki miodu płynnego (u mnie mój ulubiony, malinowy)

Chałwa słonecznikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste i pachnące. Wystudzić i umieścić w misie blendera. Zblendować na gładką masę, ale nie na masło. W moim przypadku ziarenka nie są dokładnie zblendowane, ale taka wersja mi bardziej odpowiada.
    Do zmiksowanych ziarenek dodać miód i ponownie zblendować, aby składniki się połączyły.

    Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) i schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
    Gotową pokroić dowolnie - w batoniki lub cukierki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy