Chałwa słonecznikowa z bakaliami

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

domowej roboty, przepis z zeszytu babci

  • 30 min

Składniki:

  • słonecznik łuskany 2 szklanki
    mąka 1.5 szklanki
    woda gorąca 0.5 szklanki
    cukier 0.5 szklanki
    bakalie np. mieszanka studencka (orzechy, rodzynki,migdały) 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwa słonecznikowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
    Mielimy bądź miksujemy słonecznik.
  • 2. Rumienimy mąkę na suchej patelni, cały czas mieszając.
  • 3. Mieszamy prażony słonecznik z mąką i mielimy/miksujemy kolejny raz. Przygotowujemy syrop: cukier zalewamy gorąca przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru.
  • 4. Dodajemy do suchych składników syrop oraz później bakalie i dokładnie wyrabiamy masę chałwową.
  • 5. Gotową mase przekładamy do foremki - miski i chłodzimy w lodówce kilka godzin - najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować