Cebularze

0 (0 ocen)

Cebularze- czyli płaskie bułeczki nadziane dużą ilością cebuli. Są proste do zrobienia i bardzo smaczne. Polecam! (przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”)

Składniki:

  • Zaczyn:
    10 g drożdży
    100 ml wody
    100 g mąki pszennej typ 750

    Ciasto właściwe:
    400g mąki pszennej typ 750
    1 łyżeczka soli
    200ml letniej wody

    Dodatkowo:
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju
    3 – 4 łyżki maku
    sól i pieprz
    1 białko (do posmarowania)

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut.
  • 2. Ciasto właściwe: Zaczyn wymieszać ze składnikami z ciasta właściwego, aż powstanie jednolita masa. Dobrze wyrobić (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec dodać mak i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 8 równych części (każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto ze środka na boki, aby po bokach powstała obwódka. Do środka nałożyć nadzienie cebulowe. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym białkiem. Piec w 250st.C około 8-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy