1.Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Jeśli mamy suche drożdże to od razu wsypujemy je do mąki.
2.Masło rozpuścić z pozostałym mlekiem. Rozczyn wraz z masłem i mlekiem dodać do mąki, wsypać sól. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do składników zostawiając 1 łyżkę do posmarowania brzegów cebularzy.
3.Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min.
4.Przygotować farsz: cebulę pokroić w dość grubą kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić, doprawić do smaku i ostudzić farsz.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich placki. Posmarować boki pozostałym jajkiem, nałożyć ostudzony farsz i odstawić na około 10-15 min.
Piec w temperaturze 185 stopni przez 20 min.
Porady
Cebularze pysznie smakują ciepłe posmarowane masłem
Jeśli ktoś lubi do farszu można dodać też mak lub posypać startym żółtym serem.
Komentarze