Cebularze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pracuję intensywnie a gotowanie mnie odpręża. Ta prosta przekąska idealnie nadaje się na kolację

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500g mąki
    - 50g świeżych drożdży lub 25g suchych
    - szklanka ciepłego mleka
    - jajko
    - łyżka cukru
    - łyżeczka soli
    - 60 g masła
    Farsz:
    - 2 duże cebule
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Jeśli mamy suche drożdże to od razu wsypujemy je do mąki.
  • 2. Masło rozpuścić z pozostałym mlekiem. Rozczyn wraz z masłem i mlekiem dodać do mąki, wsypać sól. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do składników zostawiając 1 łyżkę do posmarowania brzegów cebularzy.
  • 3. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 min.
  • 4. Przygotować farsz: cebulę pokroić w dość grubą kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić, doprawić do smaku i ostudzić farsz.
    Z ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich placki. Posmarować boki pozostałym jajkiem, nałożyć ostudzony farsz i odstawić na około 10-15 min.
    Piec w temperaturze 185 stopni przez 20 min.

Porady

Cebularze pysznie smakują ciepłe posmarowane masłem Jeśli ktoś lubi do farszu można dodać też mak lub posypać startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy