Cebulaki

0 (0 ocen)

Są idealne jako przekąska.

Składniki:

  • 50g drożdży
    600g mąki pszennej + 1 łyżka
    250ml ciepłego mleka
    2 jajka
    łyżeczka cukru
    2 łyżki margaryny
    5-6 cebul
    200g goudy
    sól pieprz
    olej

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wierzch posypać łyżką mąki. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Do przesianej mąki dodać gotowy rozczyn, jajka, rozpuszczone masło ( musi być jeszcze ciepłe), szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 placków. Każdy z nich rozwałkować na grubość ok 2-3cm. W środku zrobić wgłębienie na farsz.
  • 5. Na przygotowane placki nałożyć cebulę. Piec w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

Porady

Można na placki położyć po plasterku salami, jeśli ktoś lubi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy