1.Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wierzch posypać łyżką mąki. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
2.Do przesianej mąki dodać gotowy rozczyn, jajka, rozpuszczone masło ( musi być jeszcze ciepłe), szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
3.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 placków. Każdy z nich rozwałkować na grubość ok 2-3cm. W środku zrobić wgłębienie na farsz.
5.Na przygotowane placki nałożyć cebulę. Piec w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym serem.
Porady
Można na placki położyć po plasterku salami, jeśli ktoś lubi.
Komentarze