Cebulaki

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

W wolnych chwilach lubię wymyślać oryginalne dania dla rodziny. Cebulaki to świetny pomysł na pyszną kolację albo przekąskę. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci każdego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg mąki
    ● 1/2 szkl. oleju
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 7 dag drożdży
    ● jajko
    ● sól.
    Farsz: 1 kg cebuli
    ● 35 dag pieczarek
    ● mały koncentrat pomidorowy
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulaki 1. Ciasto: z 1/2 l ciepłej wody,
    drożdży, cukru, szczypty soli
    i odrobiny mąki robimy rozczyn.
    Odstawiamy. Gdy wyrośnie,
    wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, olej i wyrabiamy ciasto.
    Formujemy 15 kulek i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz: na margarynie szklimy
    pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki
    kroimy w kostkę, smażymy
    i przekładamy do cebuli.
    Dodajemy koncentrat i doprawiamy.
    Mieszamy i studzimy.
  • Cebulaki 3. Kulki spłaszczamy, na środek
    nakładamy porcje farszu. Pieczemy
    na wysmarowanej olejem
    blasze 20 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować