Cebulaki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna cebula w chrupiącym cieście, w sam raz na jesienny obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże cebule: 4 sztuki
    - mąka: 300 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 100 mililitrów

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebulaki 1. Cebulę obieramy.

    Kroimy w plastry
    ( mniej więcej na szerokośc 0,5 cm ).

    Posypujemy solą , pieprzem i cukrem z dwóch stron.

    Odstawiamy " do przegryzienia " na ok. 20 minut.

    Mąkę rozrabiamy z jajkami i taką ilością wody , by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Rozgrzewamy olej na patelni.

    Cebulę moczymy w cieście.

    Smażymy z 2 stron na złoty kolor.

    Zajadamy z ulubionymi sosami np. majonezowym i ketchupem.


    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy