Canneloni z cukini

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne! :)

  • 30 min

Składniki:

  • cukinia 1 sztuka
    mięso mielone wieprzowe 500g
    kwaśna śmietana 1 kubeczek
    suszona bazylia
    czosnek
    oliwa z oliwek pesto (Monini)
    sól, pieprz

Canneloni z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • canneloni z cukini 1. 1.Mięso połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, następnie wsypać 1-2 łyżki bazylii. Przepuścić przez praskę ząbek czosnku i dodać do mięsa. Przykryć i wstawić do lodówki.

    2.Umyć dokładnie cukinię, osuszyć. Następnie pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Można do tego użyć specjalnej krajarki do sera lub szatkownicy do kapisty. Ostrze powinno być mocno naostrzone. Kiedy plasterki będą zbyt grube, nie uda się nam ich zwinięcie- będą się łamać.

    3. Wyjąć mięso z lodówki. Wziąć pierwszy plaster cukinii, położyć na desce. Następnie nabrać łyżeczką mięso i na brzegu plastra uformować mięsną kulkę, zawinąć. Powtórzyć tę czynność do ostatniego plasterka.

    4. Nagrzać piekarnik do około 180 stopni. W tym czasie wyłożyć przygotowane ruloniki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą na około 15-20 minut. Należy jednak co jakiś czas doglądać naszych cannelloni, gdyż może się zdarzyć, że będą potrzebowały trochę więcej czasu. Będą gotowe wówczas, gdy mięso się zetnie, a cukinia zrobi się miękka.

    5.Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i usmażyć resztę mięsa.

    6. Usmażone mięso wyłożyć na talerz, na to położyć upieczone cannelloni. Polać odrobiną sosu powstałego w wyniku pieczenia i odrobiną oliwy.

Porady

Bardzo dobre jest z dodatkiem świeżego pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy