Taka sałatka może być podana na ciepło lub na zimno. Buraczki z cukinią i czosnkiem nie smakują typowo słodko - kwaśno, raczej pikantnie, w wersji na ostro.
Składniki:
500 g czerwonych buraków
1 średnia cukinia (300g)
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pieprz cytrynowy do smaku
cukier do smaku (można pominąć)
sól do smaku
Buraczki z cukinią i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekać w półplastry, cukinię pokroić w plastry, następnie w słupki. W garnku rozpuścić masło, dodać wymienione rozdrobnione warzywa. Dusić ok. 10 min.
2.Następnie dołożyć przygotowane buraki i dusić jeszcze 5 min. Danie doprawić do smaku.
3.Buraki obrać, ugotować. Po wystudzeniu zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Komentarze