Buraczki z cukinią i czosnkiem

0 (0 ocen)

Taka sałatka może być podana na ciepło lub na zimno. Buraczki z cukinią i czosnkiem nie smakują typowo słodko - kwaśno, raczej pikantnie, w wersji na ostro.

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków
    1 średnia cukinia (300g)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    pieprz cytrynowy do smaku
    cukier do smaku (można pominąć)
    sól do smaku

Buraczki z cukinią i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z cukinią i czosnkiem 1. Czosnek posiekać w półplastry, cukinię pokroić w plastry, następnie w słupki. W garnku rozpuścić masło, dodać wymienione rozdrobnione warzywa. Dusić ok. 10 min.
  • Buraczki z cukinią i czosnkiem 2. Następnie dołożyć przygotowane buraki i dusić jeszcze 5 min. Danie doprawić do smaku.
  • 3. Buraki obrać, ugotować. Po wystudzeniu zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy