Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Mięciutkie, puszyste drożdżowe bułeczki w sam raz na śniadanie lub do kawy. Nadziewać można dowolnie czym tylko chcemy :)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • - mąka pszenna- 50 dkg
    - jaja- 2 sztuki
    - mleko- 200 ml
    - drożdże świeże- 4 dkg
    - miód- 1 łyżka ( jeśli wolisz słodsze dodaj wedle uznania
    - masło- 7 dkg
    - marmolada
    Dodatkowo:
    - jajo rozmącone w łyżką mleka

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z miodem jajami i roztopionym masłem. Dodajemy rozczyn do mąki. Wrzucamy rozkruszone drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta odcinamy kawałki i w palcach formujemy okrągły placek. Nakładamy na środek marmoladę i porządnie zlepiamy. Tworzymy kulkę układamy na nasmarowanej blasze i troszkę przypłaszczamy. Bułeczki kładziemy w większych odstępach gdyż jeszcze rosną na blasze. Smarujemy jajem z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.

Porady

Warto do bułeczek zrobić kruszonkę i posypać przed pieczeniem.

Komentarze

Podobne przepisy