Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesiana mąkę, drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy na kratce metalowej, pozostawimy do ostudzenia.
Komentarze