Bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki można posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać lukrem. Do masy serowej można dodać również rodzynki

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    4 łyżki margaryny
    1 jajko
    2,5 dag drożdży
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    1 żółtko

    nadzienie:
    30 dag białego tłustego sera
    1/3 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki margaryny

Bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki z serem 1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. następnie dodać letnie mleko oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Rozczyn prawie potroi swoją objętość.
  • bułeczki z serem 2. Kiedy rozczyn urośnie dodać resztę mąki, rozmącone jajko, sól, roztopioną margarynę,3 łyżki letniej wody i 2 łyżki cukru. Zagnieść ciasto , żeby było elastyczne. Następnie odstawić w ciepłe miejsce.
  • bułeczki z serem 3. Zrobić nadzienie- 2 żółtka zmiksować z 1/3 szkl cukru i cukrem waniliowym. Pomału dodawać ser dalej miksując. Wlać wystudzoną roztopioną margarynę(2 łyżki).
    Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1cm. Wyciąć dużym kubkiem kółka. W środku zrobić wgłębienie, nałożyć ser. Brzegi bułek posmarować żółtkiem.
  • bułeczki z serem 4. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy