Pyszne, miękkie, obłędnie pachnące bułeczki z białym serem. W sam raz na drugie śniadanie lub do kawki. Polecam!
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
0,5 szklanki mąki
2,5-3 dag drożdży (lub paczka suszonych 8g)
szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
ok. 0,5 szklanki cukru (można mniej, można więcej jak kto lubi)
szczypta soli
zapach lub cukier waniliowy
1 jajko (lub samo żółtko a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
Masa serowa:
kostka białego sera najlepiej tłusty lub półtłusty
jajko
cukier
cukier waniliowy
rodzynki
Drożdżowe bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić i wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielka ilością ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić aż wyrośnie.
2.Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (zazwyczaj 1,5h)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i krótko wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt i posmarować połową sera na środku.
3.Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).
4.Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie.
Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Porady
zamiast bułeczek z ciasta można zrobić rogaliki z nadzieniem lub bez, ser można zastąpić marmoladą lub nutellą.
Komentarze