Bułeczki z makiem na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie w przygotowaniu!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40g drożdży
    300ml ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    500g mąki pszennej
    7 łyżek oleju
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    białko
    mak

Bułeczki z makiem na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki na rozczyn: 40g drożdży, 300ml ciepłej wody, łyżeczka cukru.

    Do rozczynu dodać: 500g mąki pszennej, 7 łyżek oleju, szczyptę soli - wymieszać.

    Gotowe ciasto położyć na stolnicę (oprószoną mąką), odrywać po kawałku, formować kulki i układać na blaszce.
    Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk.
    Zostawić na 20 min do wyrośnięcia.
    Po upływie tego czasu bułeczki posmarować białkiem i posypać makiem (można też sezamem).
    Piec w temp. 180 stopni około 15 minut (do zarumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy