Bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do misy. W szklance letniego mleka rozpuścić 30dkg świeżych drożdży z łyżeczką cukru,zrobic dołek w mące i wlać całość. Odstawić na kilka minut w cieple miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Gdy drożdże rusza można dodawać kolejne składniki czyli 2 jajka ,50gr oleju,łyżeczkę soli i zagnieść ciasto. Wyrabiamy tak długo aż powstanie gładka kula,ale będzie delikatne i miękkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40min. Po tym czasie dzielę ciasto na 10 porcji. Każdą z porcji przekrajam na połowę formując 2 wałeczki,oplatam je wokół własnej osi i zwijam w ślimaka. Zostawiam na blaszce na kolejne 15min do wyrośnięcia. Następnie smaruje mlekiem,posypuję ziarnami i piekę w nagrzanym piekarniku przez 15-20min 200 stopni góra dół. Smacznego.
Porady
Bułeczki również można posypać makiem lub sezamem.
Komentarze