Budyniowiec z czereśniami i kruszonką

0 (0 ocen)

Dla miłośników domowego budyniu, czereśni i chrupiącej kruszonki,

Składniki:


  • Składniki na ciasto: blaszka kwadratowa o boku 25 cm
    200 g margaryny
    2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blaszki.

    Budyń:
    500 ml mleka
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

    Połowę mleka zagotować z masłem i cukrem. W drugiej połowie dobrze rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować często mieszając aż budyń zgęstnieje.

    Kruszonka:
    100 g masła
    100 g cukru
    200 g mąki pszennej

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż zrobią się grudki ciasta

    Ponadto:
    Litrowy słoik czereśni w kompocie. ( czereśnie odcedzamy i drylujemy)

Budyniowiec z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na wyłożone ciasto ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylewamy jeszcze ciepły budyń i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy w temp. około 180 C około 50-55 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.

Komentarze

Podobne przepisy