Dla miłośników domowego budyniu, czereśni i chrupiącej kruszonki,
Składniki:
Składniki na ciasto: blaszka kwadratowa o boku 25 cm
200 g margaryny
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blaszki.
Połowę mleka zagotować z masłem i cukrem. W drugiej połowie dobrze rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować często mieszając aż budyń zgęstnieje.
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki pszennej
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż zrobią się grudki ciasta
Ponadto:
Litrowy słoik czereśni w kompocie. ( czereśnie odcedzamy i drylujemy)
Budyniowiec z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na wyłożone ciasto ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylewamy jeszcze ciepły budyń i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. około 180 C około 50-55 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
Komentarze