Brukselka zawijana w szynce i w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Odczarowywać brukselkę można na wiele sposobów, to kolejna propozycja.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    brukselka (bardzo duże główki) - 0,5 kg
    pomidorki koktajlowe - 300 g
    szynka surowa - ok 12 plastrów

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    Ciasto francuskie - 1 opakowanie

    Składniki robocze:
    sól, cukier

Brukselka zawijana w szynce i w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia.
  • 2. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia ciasta francuskiego, czyli ok 15 minut w 200 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy