Bomba bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masło roztapiamy .schładzamy .herbatniki drobno kruszymy i mieszamy z masłem.tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią. herbatnikową masą wykładamy dno .margarynę utrzeć z 3 żółtkami i połączyć z 4 zmiksowanymi bananami . jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 125 ml wody i tężejącą dodać do masy bananowej . masę bananową włożyć do miseczki mniejszej niż średnica tortownicy . wkładamy na 1,5 godz do lodówki .białka ubić z 110g cukru i galaretką wiśniową rozpuszczoną w 1/2 szklance wody .schłodzony krem bananowy wykładamy na środek dna tortownicy , odwracając miseczkę .piane wiśniową wykładamy wokół masy bananowej .twaróg mielimy dwa razy .żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody .kremówkę ubijamy z 1/2 cukru pudru . do twarogu dodajemy resztę cukru pudru i mieszając stopniowo dodajemy żelatynę i ubitą śmietanę . masę bananową oraz pianę przykrywamy masą serową i dekorujemy polewą
Komentarze