Boczek z musztardą francuską

0 (0 ocen)

  • 25 min

Taki boczek piecze moja siostra od której dostałam przepis, jest zdrowy, pachnący. Dodatek musztardy czyni mięso lekko wilgotne. Smakuje z kromką wiejskiego chlebka wybornie. Do tego świeży pomidorek lub kiszony ogórek.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,2 kg surowego, chudego boczku
    20 gram soli peklowej
    Pieprz
    3 łyżki musztardy francuskiej
    Rękaw do pieczenia

Boczek z musztardą francuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek opłukać, osuszyć, natrzeć solą, delikatnie pieprzem ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na 2 dni, przewracać kilka razy na dzień. Następnie mięso przekroić na 2 płaty, posmarować musztardą, zwinąć ciasno w roladę, obwiązać sznurkiem, włożyć do rękawa. Piec około 1,5 godziny w temp. 170 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1.pod koniec pieczenia można rękaw lekko uchylić by boczek się lekko zrumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy