Bliny z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Pyszne bliny, idealne na letnie śniadanie. Jeżeli mamy mrożone maliny można cieszyć się też nimi zimą ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g malin
    3 jajka
    50 g cukru
    125 g mąki
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 ml mleka

    + cukier puder do podania

Bliny z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z mąką, solą i mlekiem, dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy oczyszczone maliny, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy bliny na złoto z obu stron, przed przewróceniem posypujemy cukrem pudrem z każdej strony. Smażymy na małym ogniu, by nie były surowe w środku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy