Błękitna laguna - śmietanowiec z egzotycznymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Galaretki - zieloną i niebieską zrobić wg przepisu na opakowaniu. Po stężeniu pokroić w kostkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretki - pinakolada rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno.
Do śmietany dodać czekoladę , tężejącą galaretkę pinakolada i ok 1/3 przygotowanych owoców. Na dno tortownicy włożyć krążek suchej bezy. Wyłożyć śmietanę. Pozostawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i pokrojone w kostkę galaretki zieloną i niebieską.
Zalać wszystko tężejącą żółtą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Komentarze