Błękitna laguna - śmietanowiec z egzotycznymi owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny deserek , szczególnie na upalne dni. Pycha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •beza - suchy gotowy krążek
    •500 ml śmietany 30 %
    •2 galaretki pinacolada
    •100 g białej czekolady


    •mango, pitaja, arbuz, banan
    •galaretka niebieska
    •galaretka zielona ( agrestowa )
    •galaretka żółta ( cytrynowa

Błękitna laguna - śmietanowiec z egzotycznymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Galaretki - zieloną i niebieską zrobić wg przepisu na opakowaniu. Po stężeniu pokroić w kostkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretki - pinakolada rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno.

    Do śmietany dodać czekoladę , tężejącą galaretkę pinakolada i ok 1/3 przygotowanych owoców. Na dno tortownicy włożyć krążek suchej bezy. Wyłożyć śmietanę. Pozostawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i pokrojone w kostkę galaretki zieloną i niebieską.

    Zalać wszystko tężejącą żółtą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy