Bitki w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bitki w warzywach

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    2 łyżki maki pszennej
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 cebula
    6 pieczarek
    1,5 litra wody
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku

Bitki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim plastry łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy