Biszkoptowy puszek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto zrobione z potrzeby chwili,jak zwykle połączyłam dwa ciasta w jedno.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ;

    5 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru.
    Krem:
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka - 250 g margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego.
    150 g wiórków kokosowych
    1 szklanka cukru kryształu,

    Poncz;
    1 łyżka wódki czystej
    1 łyżka cukru
    125 ml przegotowanej wody

Biszkoptowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania;

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
    Dokładamy powoli żółtka.
    Delikatnie miksujemy.
    Wsypujemy przesianą mąkę .
    Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi
    Pieczemy w temp 175 stopni przez 15 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt na 2 blaty.
  • 2. Sposób wykonania;

    2,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym.
    W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki ,żółtka .
    Na gotujące mleko wlewamy mieszankę mąk.
    Gotujemy gęsty budyń .
    Studzimy.
    Miksujemy z miękką margaryną .
    Wsypujemy do masy wiórka kokosowe.



    Jeden blat biszkopta wkładamy do blaszki ,w którym go piekliśmy.
    Skrapiamy wodą wymieszaną z wódką i cukrem.
    Wykładamy na niego 3/4 części masy - kremu.
    Przykrywamy drugim blatem,także go skrapiamy ponczem i smarujemy pozstałą częścią kremu.
    Posypujemy grubo wiórkami kokosowymi.
    Chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
    Kroimy w kostkę .

Komentarze

Podobne przepisy