Biszkoptowe placuszki bananowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Biszkoptowe placuszki bananowe to doskonała propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę nie tylko dla najmłodszych. Zapewniam, że dorosłym również posmakują! Placuszki są niezwykle puszyste oraz delikatne i tak... przyjemnie bananowe.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    1 banan (dojrzały)
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    Dodatkowo:
    olej/masło do smażenia

Biszkoptowe placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana należy rozdusić widelcem na gładkie puree i następnie kolejno bardzo dokładnie zmiksować z żółtkiem, mąką oraz sodą oczyszczoną.
    Na końcu do masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka.
    Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placek.)
    Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się.
    Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy