Bigos

0 (0 ocen)

Wpadłam na pomysł i zrobiłam bigos z ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej
    1 duża cebula
    1 szklanka wody
    sól
    2 łyżki smalcu
    pieprz
    majeranek
    ziele angielskie
    1 marchewka
    pół opakowania przyprawy do bigosu
    łyżka octu
    maga
    kminek
    przecier pomidorowy
    4 ziemniaki

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Kapustę siekamy, marchewkę ścieramy na tarku o dużych oczkach. Przekładamy do garnka kapustę i marchewkę zalewamy pól szkanką wody , solimy do smaku i gotujemy do czasu aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając i dodawając reszte wody aby kapusta nam się nie przypaliła. W tym czasie kroimy cebulę i podsmażamy na patelni z 2 łyzkami smalcu. Obieramy ziemniaki , kroimy w większą kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Gdy kapusta zacznie mięknąć dodajemy wszystkie przyprawy. A także przecier pomidorowy 30% . Ugotowane ziemniaki dodajemy do kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy