Ciasto biała dama

0 (0 ocen)

Dziś popisowe ciasto mojej mamy. Sama nie wiem, czemu mówimy na nie "biała dama", mama miała tak zapisane i tak zostało.

Składniki:

  • ciasto:

    5 jajek

    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    125 g cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    0,5 l śmietany tortowej 36%
    0,5 szkl. cukru pudru
    śmietan fix

    do nasączenia:
    1 szkl. wody
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżeczki cukru
    1 łyżka rumu lub 3 krople aromatu rumowego

    tabliczka gorzkiej czekolady

Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Dodać kakao i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do tzw. suchego patyczka). Śmietanę (koniecznie dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając cukier puder oraz śmietan fix. Gotowe ostudzone ciasto przekroić na pół, usunąć papier. Spód ciasta ponownie włożyć do formy, lekko nasączyć po czym wyłożyć połowę masy śmietanowej. Podobnie postąpić z druga połową ciasta. Górna warstwę śmietany można posypać startą czekoladą. Odstawić ciasto do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy