do nasączenia:
1 szkl. wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
1 łyżka rumu lub 3 krople aromatu rumowego
tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto biała dama
1.
Jajka utrzeć do białości z cukrem. Dodać kakao i mąkę. Dokładnie wymieszać, po czym dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do tzw. suchego patyczka). Śmietanę (koniecznie dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając cukier puder oraz śmietan fix. Gotowe ostudzone ciasto przekroić na pół, usunąć papier. Spód ciasta ponownie włożyć do formy, lekko nasączyć po czym wyłożyć połowę masy śmietanowej. Podobnie postąpić z druga połową ciasta. Górna warstwę śmietany można posypać startą czekoladą. Odstawić ciasto do lodówki do stężenia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze