Biała Dama

0 (0 ocen)

Jeśli zamiast biszkoptu użyjemy herbatników, to ciasto bez pieczenia! Pracochłonne, ale efekt znakomity. Domownicy zawsze są zachwyceni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    0.5 l śmietany kremówki 30-36%
    1 puszka ananasów
    8 łyżek cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    0.5 kg twarogu mielonego (może być też serek waniliowy)
    Masa budyniowa:
    3.5 szkl. mleka
    3 budynie śmietankowe
    9 łyżek cukru
    1 kostka masła lub margaryny
    Do posypania:
    10 dag wiórek kokosowych lub płatki migdałów
    2 łyżki wody
    1 łyżka cukru

Biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek. Piec przez 25-30 min w temp. 170 stopni. Można zamiast biszkoptu ,położyć na spół herbatniki.
    Masa serowa:
    2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szkl. płynu: sok z ananasa+ woda
    Śmietane ubić na sztywno ,dodać cukier puder, twaróg, gęstniejące galaretki i pokrojone ananasy. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Masa budyniowa: 2 szkl mleka wlać do garnka, wsypać cukier i mieszać aż się rozpuści. W 1,5 szkl. mleka rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Budyń wystudzić. Połączyć z masłem i wyłożyć na masę serową. Płatki migdałów podsmażyć z wodą i cukrem na złoty kolor i posypać całe ciasto.

Porady

Zamiast biszkoptu częściej kładę na spód herbatniki.

Komentarze

Podobne przepisy