Bezglutenowe placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na pyszne i proste placuszki.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl ugotowanego ryżu
    3/4 szkl mleka
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    olej kokosowy do smażenia

Bezglutenowe placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy mleko. Blendujemy razem aby ziarenka ryżu się rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placki ryżowe z jabłkami i cynamonem