Batoniki musli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, jak również dodatek do śniadania zabieranego do pracy.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    50 g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1-2 łyżki miodu
    80 g płatków owsianych
    2 kopiaste łyżki otrębów pszennych
    2 kopiaste łyżki otrębów żytnich
    2 kopiaste łyżki otrębów owsianych
    suszone owoce np. rodzynki, żurawina, daktyle, morele
    można dodać kawałki orzechów (ja dodałam jedynie odrobinę płatków migdałowych)

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musli przed pieczeniem 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Formę (np. keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, miód i roztrzepać. Do jajek dodać płatki, otręby i suszone owoce (większe, takie jak morele, pokroić). Wymieszać wszystko łyżką i przełożyć równomiernie do formy wygładzając górę. Piec 20-25 minut, do momentu, aż się ładnie przyzłoci. Upieczone musli wyciągnąć z formy, ostudzić i pokroić na małe batoniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy