Batoniki musli

4.5 (192 ocen)

Najlepsze są domowe specjały, przepis na batoniki musli jest prosty i szybki. Fajne jest to, że wykorzystujemy do niego składniki, której najbardziej lubimy, a pomijamy te, za którymi nie przepadamy ;) Ponadto jest to zdrowa przekąska, idealna do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 garść pestek słonecznika
    1 garść pokrojonych orzechów włoskich
    1 garść rodzynek
    1 garść pokrojonych suszonych bananów
    1 garść pokrojonych suszonych śliwek
    1-2 garście płatków owsianych błyskawicznych
    Musli owocowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Pesto

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy wymienione wyżej składniki (niektóre trzeba wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Na końcu dosypujemy tyle musli owocowego, żeby konsystencja masy nie była ani płynna, ani stała (żeby się nie kruszyła). Dokładnie mieszamy.
  • Baton 2. Blaszkę (moja miała wymiary 20x30) wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza boki (by łatwo było batona wyjąć). Następnie na blaszkę przekładamy masę, wyrównując powierzchnię. Masa powinna mieć grubość batona, może mieć oczywiście mniejszą – to zależy od naszych upodobań.
  • Baton 3. Pieczemy około 1 godziny w 150 stopniach. Baton powinien się ładnie zarumienić.
  • 4. Wyciągamy, studzimy, tniemy na batoniki o dowolnym kształcie.

Porady

Można dodać dowolne bakalie – suszoną żurawinę, daktyle, pestki, dyni, wiórki kokosowe, co nam podpowie wyobraźnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować