Barszczyk czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. W moim domu jemy go zwykle z dodatkiem uszek z grzybami. Ale jest też niezastąpionym dodatkiem do krokietów czy pasztecików.
Składniki:
2kg buraków
2 marchewki
1/2 selera
kawałek zielonej części pora
liście selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
2-3 łyżki octu
1 łyżka majeranku
szkl wody z moczenia suszonych grzybów
Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w półplasterki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (w razie konieczności dolewać wodę). Po tym czasie wyłowić buraczki. Dolać wodę z grzybów, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Komentarze