Barszczyk czerwony

  • wyświetlono: 761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Barszczyk czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. W moim domu jemy go zwykle z dodatkiem uszek z grzybami. Ale jest też niezastąpionym dodatkiem do krokietów czy pasztecików.

joanna30

Składniki

2kg buraków
2 marchewki
1/2 selera
kawałek zielonej części pora
liście selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
2-3 łyżki octu
1 łyżka majeranku
szkl wody z moczenia suszonych grzybów

Sposób przygotowania przepisu:

Barszczyk czerwony

  • 1. W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w półplasterki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (w razie konieczności dolewać wodę). Po tym czasie wyłowić buraczki. Dolać wodę z grzybów, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Pod koniec gotowania dodać majeranek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaWigiliaboże narodzeniezupybarszcz czerwonybarszcz wigilijny

Komentarze

Podobne przepisy

Czysty barszczyk czerwony

Dodane przez: Anyzkowo

Czysty barszczyk czerwony

Klasyka w najlepszym wydaniu.Pyszny...

Barszcz czerwony "marzenie"

Dodane przez: justi2401

Barszczyk czerwony "marzenie"

Nazwałam go tak ponieważ po raz...

Dodane przez: Ola30

WIGILIJNY KISZONY BARSZCZYK CZERWONY

Barszcz kiszony czerwony robił...

Rozgrzewający Barszczyk czerwony do picia

Dodane przez: Milena127

Rozgrzewający Barszczyk czerwony do picia

Na chłodne dni polecam aromatyczny,...

image-11v69hu

Dodane przez: angelika93

Barszczyk czerwony z kalafiorem

Ze względu na cenne witaminy zawarte...

brszcz

Dodane przez: Anyzkowo

Czerwony barszczyk z pierożkami z wołowiną

Pyszny dodatek do barszczyku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE