Barszczyk czerwony

0 (0 ocen)

Barszczyk czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. W moim domu jemy go zwykle z dodatkiem uszek z grzybami. Ale jest też niezastąpionym dodatkiem do krokietów czy pasztecików.

Składniki:

  • 2kg buraków
    2 marchewki
    1/2 selera
    kawałek zielonej części pora
    liście selera
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    2-3 łyżki octu
    1 łyżka majeranku
    szkl wody z moczenia suszonych grzybów

Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w półplasterki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (w razie konieczności dolewać wodę). Po tym czasie wyłowić buraczki. Dolać wodę z grzybów, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Pod koniec gotowania dodać majeranek.

Komentarze

Podobne przepisy