Barszczyk czerwony "marzenie"

0 (0 ocen)

Nazwałam go tak ponieważ po raz pierwszy odważyłam się zmodyfikować babciny przepis na barszcz i... wyszedł mi najlepszy barszczyk jaki w życiu jadłam ;-)

Składniki:

  • -0,5 kg żeberek
    -1 kg buraków
    -3 marchewki
    -3 pietruszki
    -1 seler
    -1 por
    -1 cytryna
    -2 ząbki czosnku
    -4 listki laurowe
    -po 1 łyżce stołowej vegety, majeranku, tymianku i cukru
    -natka pietruszki
    -szczypta soli
    -pół łyżeczki pieprzu
    -250 ml śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszczyk czerwony "marzenie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, kroimy na 4 równe części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut z listkami laurowymi.
  • 2. W tym czasie obieramy włoszczyznę i buraki. 2 marchewki przekrawamy na pół i wrzucamy do garnka z żeberkami, dorzucamy 2 pietruszki, seler i por.
  • 3. Buraki obieramy. Jednego odkładamy a pozostałe kroimy w ósemki. Dorzucamy do gotującego się wywaru i całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 4. W tym czasie ścieramy na tarce pozostałą 1 marchew, pietruszkę i buraka. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 minut.
  • 5. Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny, oraz wyciśnięty czosnek, majeranek i tymianek. Chwilę gotujemy.
  • 6. Następnie mieszamy śmietanę z odrobiną zupy i wlewamy ją do garnka powoli, ciągle mieszając. Całość doprawiamy cukrem, vegetą, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Porady

-Aby wydobyć z suszonego tymianku i majeranku więcej aromatu, należy przy dodawaniu do zupy "przecierać" przyprawy przez ręce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Śmietana Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować