Barszczyk czerony z uszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż nie wyobraza sobie Tej Wielkiej Nocy bez tego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 buraki,
    2 suszone grzyby,
    1 cebula, ziele angielskie,
    liść laurowy,
    cytryna,
    sól, pieprz,
    łyżka masła.

    Na ciasto:
    20 dag mąki,
    jajko,
    letnia woda z mlekiem do zarobienia,
    szczypta soli,
    łyżka oleju.

    Na farsz:
    10 dag suszonych grzybów,
    bułka tarta,
    2 cebule,
    olej.

Barszczyk czerony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć namoczyć i ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce albo pokroić. Dodać cebulę, przyprawy i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić, dodać masło.

    Grzyby ugotowane zemleć i przesmażyć na patelni z olejem około 10 minut. Dodać podsmażoną cebulę. Farsz zagnieść z bułką tartą i przyprawić.

    Z mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kwadraciki albo kółka literatką. Na każdy nakładać farsz i formować uszka. Ugotować z lekko osolonej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy