Jeśli przyjdzie ochota na tradycyjne gotowanie – proponuję domowy barszcz czerwony z pomidorami. Warto ugotować od razu duży garnek, bo to świetna zupa na każdą porę dnia i roku - na gorący lunch, obiad czy kolację.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg buraków
500 g mięsa wieprzowego (lub kości wędzone)
1 cebula
1 duży słoik pomidorów bez skórki lub 1 słoieczk przecieru pomidorowego
2-3 suszone grzybki
warzywa: marchewka, pietruszka, seler, por)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku
Barszcz czerwony czysty z pastą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka pieprzu, dodaj sól i majeranek. Następnie dodaj warzywa, suszone grzybki, rozgnieciony czosnek i gotuj do miękkości warzyw.
2.W osobnym garnku zalej wodą buraczki (obrane i starte na grubej tarce). Doprowadź do zagotowania i zakręć ogień. Odstaw.
3.Przecedź wywar z buraczków i dodaj do wywaru mięsno-warzywnego. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem oraz odrobiną octu. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do barszczu pastę pomidorową (ja użyłam własnych pomidorów w słoiku, które zblenderowałam) lub po prostu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
4.Przygotuj swój ulubiony makaron według instrukcji na opakowaniu.
Komentarze