CZYSTY BARSZCZ CZERWONY

5 (190 ocen)

Barszcz rewelacyjny. Piękny kolor i przede wszystkim świąteczny smak.

Składniki:

  • Wywar:
    - 2 marchewki
    - 1,5 l. wody
    - 2 liście laurowe
    - 4 ziela angielskie
    - 1 korzeń pietruchy
    - 1/2 selera
    - ok 10 cm. pora
    - 1 łyżeczka soli

    Do barszczu:
    - 800 g. buraków ( 2 duże)
    - 2 liście laurowe
    - 2 ziela angielskie
    - garść suszonych grzybów
    - 2 jabłka
    - 1 łyżka cukru
    - 1,5 łyżki octu
    - 1 łyżka majeranku
    - 1 ząbek czosnku
    - szczypta pieprzu do smaku
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Czysty barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar:
    Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
    Solimy i odcedzamy warzywa.
  • 2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do wywaru z warzyw. Gotujemy na małym ogniu. Do tego dodajemy obrane i podzielone na połówki jabłka i grzyby. Gotujemy ok 30-40 min. aż zauważymy, że buraki straciły kolor. Odcedzamy. Do barszczu dodajemy pokrojony ząbek czosnku, cukier, ocet, ziele, liście laurowe oraz majeranek i pieprz. Odstawiamy aby barszcz przeszedł smakiem.

Porady

Zamiast octu można dodać sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować