Barszcz chrzanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mama podawała go z koperkiem i duszonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 50 dag kości
    25 dag włoszczyzny
    5 łyżek świeżo startego chrzanu
    25 dag wędzonego boczku
    4 ząbki czosnku
    łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
    4 jajka
    1 szkl. śmietany 18-proc.
    liść laurowy

Barszcz chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę oczyszczamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Boczek kroimy w paski.
  • 2. Włoszczyznę i kości gotujemy z liściem laurowym w 2 litrach wody. Odcedzamy. Do wywaru wkładamy chrzan, czosnek, boczek i jajka. Zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i zagotowujemy. Doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy