Babka żółto-brązowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybka i prosta do zrobienia babka w dwóch kolorach. Idealna do porannej kawki lub herbatki.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    250 gram margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    250 gram śmietany 18 %
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

Babka żółto-brązowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas powoli ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.

    Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

    Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto żółte i brązowe, pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

    Jak babka przestygnie to posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy