Babka z kawą zbożową i rodzynkami

0 (0 ocen)

Drożdżowa babka z ciekawym smakiem kawy zbożowej. Pieczona wyłącznie na miodzie z dodatkiem rodzynek.

Składniki:



  • 1 1/3 szklanki mleka
    12,5g drożdży świeżych
    1/3 szklanki miodu
    3 szklanki mąki
    50g masła
    1 czubata łyżka kawy zbożowej
    150g rodzynków

Babka z kawą zbożową i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z miodem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10min przykryte ściereczką. Wsypać mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz kawę zbożową. Wyrobić ciasto i wgnieść rodzynki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po ty czasie ponownie zagnieść, ale krótko. Włożyć do formy na babkę. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Piec około 40 min w temperaturze 180*C. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy