Babka potrójnie kakaowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:).

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka L
    100ml mleka
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    9 łyżeczek kakao

Babka potrójnie kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
  • 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy 3 łyżeczki kakao, miksujemy do połączenia składników. Do trzeciej części dodajemy 1 łyżeczkę. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na całą długość blachy zaczynając od najciemniejszego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy