Babka piwna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka jest bardzo puszysta i delikatna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    4 jajka
    250g cukru
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    200 ml oleju
    1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia( ja dodałam sodę)
    400g mąki
    200ml ciemnego piwa

Babka piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do babek posmarować olejem i posypać mąką.
    W misce zmiksować jajka z cukrem i solą na puszysty kogel-mogel.
    Wlać olej, wymieszać.
    Dodać przesianą mąkę z sodą i cynamonem. Wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
    Na koniec wlewamy odmierzone piwo i jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.
    Wlać do foremki i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok .60 minut. Sprawdzić środek potyczkiem czy jest suchy. Ewentualnie dopiec.
    Upieczoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy