Babka jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna, delikatna i wilgna babka na każdą okazję!

  • 25 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy
    2 łyżki oleju
    0,5 kostki margaryny
    0,5 jogurtu naturalnego (lub kefiru) - ok. 200ml

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno. Dodawać kolejno: cukier, żółtka, budyń, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt, rozpuszczoną, zimną margarynę.
  • 2. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (średnia forma do babki). Piec 40-50 minut.

Porady

Ciasto jest wilgne samo w sobie. Nie należy się obawiać, że wyszedł zakalec. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy