Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Babeczki są idealnym pomysłem, gdy odwiedzają nas nieoczekiwani goście. Mieszamy ze sobą kilka składników i po ok. 30 minutach możemy podać pyszne i pachnące babeczki.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    50 g masła
    szczyptę soli
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    garść łuskanych ziaren słonecznika
    Na polewę:
    20 g masła
    2-3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu

Babeczki ze słonecznikiem i cynamonową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
  • 2. Masło do ciasta topimy i lekko schładzamy.
  • 3. W jednej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól.
  • 4. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, masło i mleko.
  • 5. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy łyżką do ich połączenia, następnie dodajemy słonecznik.
  • 6. Gotowe ciasto wykładamy do foremek i pieczemy 25 minut.
  • 7. W tym czasie przygotowujemy polewę: masło topimy i łączymy z brązowym cukrem i cynamonem.
  • 8. Po upieczeniu wyciągamy babeczki z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy cynamonową polewą, a następnie studzimy.

Komentarze

Podobne przepisy