Babeczki marchwiowo jabłkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe babeczki o dużej zawartości błonnika.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - starte jabłka: 150 gramów
    - starta marchew: 100 gramów
    - starte orzechy laskowe: 40 gramów
    - gęsta, kwaśna śmietana: 150 mililitrów
    - trzcinowy cukier: 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - mąka pszenna orkiszowa: 200 gramów
    - soda: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - otręby pszenne: 40 gramów

Babeczki marchwiowo jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Marchew i jabłka ścieramy na drobnej tarce. Nie odciskamy soku! Orzechy rozdrabniamy w młynku lub malakserze.
  • 2. W jednej misce mieszamy jabłka, marchew i orzechy, w drugiej misce mieszamy pozostałem składniki mokre, w trzeciej składniki suche.
  • 3. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany szubko i energicznie mieszamy składniki mokre z suchymi, napełniamy ciastem foremki do babeczek.
  • 4. Pieczemy przez 20 - 25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy