Babeczki jabłkowe z czekoladą

0 (0 ocen)

Zdrowsza wersja klasycznych muffinek. Zachwycają miękkim, wilgotnym środkiem i chrupiącym wierzchem oraz bogactwem dodatków. W sam raz na drugie śniadanie albo małe co nieco do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • (Proporcje na 8 babeczek):
    - 120 g mąki tortowej,
    - 3 łyżki płatków owsianych,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika),
    - 2 łyżki cukru trzcinowego,
    - ok. 100 ml mleka,
    - łyżka rozpuszczonego masła,
    - szczypta soli,
    - 1 duże jabłko (najlepiej szara reneta),
    - 2 łyżki rodzynek,
    - łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
    - 2 kostki gorzkiej czekolady (ok. 12 g).

    Ponadto:
    - odrobina tłuszczu i mąki do foremek lub papilotki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki jabłkowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem lub za pomocą wałka do ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozdrobnione płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
    Rodzynki płuczemy, odsączamy. Czekoladę siekamy w drobne kawałki (ale nie na wiórki!).
    Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do suchych składników wraz z rodzynkami, orzechami i czekoladą, dokładnie mieszamy.
  • 2. Do składników w misce dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła oraz mleko (tyle, by powstało dość gęste ciasto).
    Osiem zagłębień w formie na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką (lub tartymi orzechami), wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować