Babeczki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Co powiecie aby zamiast makowca zrobić takie babeczki drożdżowe wypełnione makiem? Przyrządza się je naprawdę ekspresowo i są pyszne, polecam :)

Składniki:


  • 200 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2/3 szklanki maślanki
    1/3 szklanki oleju

    10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakości

Babeczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych części.

    Na środek każdej nakładamy po łyżeczce masy makowej i zlepiamy.

    Takie kuleczki przekładamy do sztywnych papilotek i odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.
  • 3. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje pieczemy babeczki przez około 15-18 minut.

    Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy