Babeczki drożdżowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki są delikatne, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują z polewą czekoladową.

  • 60 min

Składniki:

  • na 12 foremek
    Ciasto:
    1opakowanie gotowych babeczek drożdżowych
    30g margaryny
    100ml mleka
    2jajka
    drożdże suszone

    Kruszonka:
    10g margaryny
    3łyżeczki cukru
    2łyżki mąki odsypanej z ciasta

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    posypka kolorowa
    opłatki kwiatki

Babeczki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryne rozpuścić w rondlu, odstaw. Wlej do niego mleko. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże, jajka oraz masło z mlekiem-zmiksuj delikatnie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30min.
  • 2. Po wyrosnięciu nakładaj ciasto do foremek. Posyp kruszonką. polej polewą czekoladową. Udekoruj posypką i kwiatkami.
  • 3. Kruszonka: Do odsypanej mieszanki dodaj cukier i margaryne, zagnieć delikatnie w palcach. Babeczki piec ok 18min. w 175C. Po upieczeniu polej polewą czekoladową. Udekoruj posypką i kwiatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy