Babeczki drożdżowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki i efektowny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    3 szklanki maki pszennej ( +około połowy szklanki jeśli będzie potrzeba podsypać ciasto)
    25 g drożdży
    50g masła lub margaryny
    4 -5 łyżek cukru
    szczypta soli
    12 kostek czekolady
    jajko do posmarowana babeczek
    bułka tarta do wysypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0csbviy 1. Mleko podgrzać,dodać drożdże,łyżkę cukru i łyżkę mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
    Do przesianej mąki dodać jajka,pozostały cukier i szczypię soli,wlać drożdże z mąką i cukrem i dokładnie wyrobić.Jeśli potrzeba - dosypać mąki.
    Wszystko dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 12 kulek ( może być więcej,wtedy będą mniejsze.Należy mieć tyle kostek czekolady ile kuleczek przewidujemy).Do każdej kuleczki włożyć kostkę czekolady i ponownie ją uformować.Formę do muffinek dokładnie wysmarować masłem i dobrze wysypać bułką tarą.Włożyć kulki i pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować