Babeczki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać,dodać drożdże,łyżkę cukru i łyżkę mąki.Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia.
Do przesianej mąki dodać jajka,pozostały cukier i szczypię soli,wlać drożdże z mąką i cukrem i dokładnie wyrobić.Jeśli potrzeba - dosypać mąki.
Wszystko dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 12 kulek ( może być więcej,wtedy będą mniejsze.Należy mieć tyle kostek czekolady ile kuleczek przewidujemy).Do każdej kuleczki włożyć kostkę czekolady i ponownie ją uformować.Formę do muffinek dokładnie wysmarować masłem i dobrze wysypać bułką tarą.Włożyć kulki i pozostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze