Babeczki do koszyczka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 30 sztuk:
    350 g mąki
    15 g świeżych drożdży
    100 ml letniego mleka
    150 g masła
    40 g cukru
    pół łyżeczki soli
    skórka otarta z cytryny
    4 jajka

Babeczki do koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy je mlekiem i rozpuszczamy. Powierzchnię rozczynu posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką kuchenną odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Do roztopionego, ale już letniego masła dodajemy cukier, sól, skórkę oraz jajka, wszystko razem ucieramy.

    Gdy na rozczynie zaczną pojawiać się pęknięcia, dodajemy jajeczną masę i energicznie wyrabiamy ciasto (można użyć robota z końcówką hak). Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Ciasto ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

    Ciasto wykładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim foremki na babeczki. Ciasto odstawiamy na kolejne 15-20 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach C.

    Babeczki studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy