Aromatyczny gulasz z szynki

0 (0 ocen)

Fenomenalny. Najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kaszą.

Składniki:

  • 500 g szynki
    1 czerwona papryka
    200 g pieczarek
    1 cebula
    1 liść laurowy
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól, pieprz
    woda
    olej
    papryka ostra
    kostka mięsna
    1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody

Aromatyczny gulasz z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
  • 2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę. Mięso przełożyć do cebuli, zalać wodą w takiej ilości, by zakrywała mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę i gotować do miękkości (W razie potrzeby wodę należy uzupełniać).
  • 3. Po upływie ok. 30 minut do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz w plasterki pieczarki.
  • 4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy